The enhancement of the 'Gaglioppo' vine requires the approval of qualified clones that is obtained after a careful genetic and sanitary selection. The sanitary selection conducted in this project included serological (ELISA) and molecular (Multiplex RT-PCR) tests for the detection of the following viruses: Arabis mosaic virus (ArMV), Grapevine fanleaf virus (GFLV), Grapevine leafroll associated virus-1 (GLRaV-1), Grapevine leafroll associated virus-2 (GLRaV-2), Grapevine leafroll associated virus-3 (GLRaV-3), Grapevine virus A (GVA), Grapevine virus B (GVB), Grapevine fleck virus (GFkV). Since the survey revealed the presence of viruses in all samples tested, it was necessary to initiate recovery on the best 'Gaglioppo' biotypes. The activity made possible to deepen the knowledge on the occurrence and spread of the grapevine viruses in the Cirò area and apply techniques of virus recovery that allow to deliver virus-free propagation material to the local and national viticulture.

La valorizzazione del vitigno Gaglioppo richiede l’omologazione di cloni qualificati che si attua dopo una attenta selezione genetica e sanitaria. La selezione sanitaria condotta nel presente progetto ha previsto lo svolgimento di analisi sierologiche (ELISA) e molecolari (Multiplex RT-PCR) per il rilevamento dei seguenti virus: Arabis mosaic virus (ArMV), Grapevine fanleaf virus (GFLV), Grapevine leafroll associated virus-1 (GLRaV-1), Grapevine leafroll associated virus-2 (GLRaV-2), Grapevine leafroll associated virus-3 (GLRaV-3), Grapevine virus A (GVA), Grapevine virus B (GVB), Grapevine fleck virus (GFkV). La frequenza con cui sono stati identificati i virus è stata del 49%, 14%, 8%, 15%, 6%, 6% e 2% rispettivamente per GVA, GFLV, GLRaV-3, GFKV, GLRaV-1, GLRaV-2 e GVB; ArMV non è stato mai riscontrato. Poiché l'indagine ha rilevato la presenza di virus in tutti i campioni saggiati, è stato necessario avviare prove di risanamento sui migliori biotipi di Gaglioppo. L’attività svolta ha consentito di approfondire le conoscenze sulla presenza e diffusione dei virus della vite nell'area viticola di Cirò e di applicare tecniche di risanamento da virus che consentiranno di fornire materiale di propagazione virus-esente alla viticoltura locale e nazionale.

Indagine sui principali virus e selezione sanitaria del vitigno ‘Gaglioppo’ / Leo, G.; Albanese, Giuliana Renata. - I:(2013), pp. 40-47.

Indagine sui principali virus e selezione sanitaria del vitigno ‘Gaglioppo’

ALBANESE, Giuliana Renata
2013-01-01

Abstract

The enhancement of the 'Gaglioppo' vine requires the approval of qualified clones that is obtained after a careful genetic and sanitary selection. The sanitary selection conducted in this project included serological (ELISA) and molecular (Multiplex RT-PCR) tests for the detection of the following viruses: Arabis mosaic virus (ArMV), Grapevine fanleaf virus (GFLV), Grapevine leafroll associated virus-1 (GLRaV-1), Grapevine leafroll associated virus-2 (GLRaV-2), Grapevine leafroll associated virus-3 (GLRaV-3), Grapevine virus A (GVA), Grapevine virus B (GVB), Grapevine fleck virus (GFkV). Since the survey revealed the presence of viruses in all samples tested, it was necessary to initiate recovery on the best 'Gaglioppo' biotypes. The activity made possible to deepen the knowledge on the occurrence and spread of the grapevine viruses in the Cirò area and apply techniques of virus recovery that allow to deliver virus-free propagation material to the local and national viticulture.
2013
978-88-88439-43-3
La valorizzazione del vitigno Gaglioppo richiede l’omologazione di cloni qualificati che si attua dopo una attenta selezione genetica e sanitaria. La selezione sanitaria condotta nel presente progetto ha previsto lo svolgimento di analisi sierologiche (ELISA) e molecolari (Multiplex RT-PCR) per il rilevamento dei seguenti virus: Arabis mosaic virus (ArMV), Grapevine fanleaf virus (GFLV), Grapevine leafroll associated virus-1 (GLRaV-1), Grapevine leafroll associated virus-2 (GLRaV-2), Grapevine leafroll associated virus-3 (GLRaV-3), Grapevine virus A (GVA), Grapevine virus B (GVB), Grapevine fleck virus (GFkV). La frequenza con cui sono stati identificati i virus è stata del 49%, 14%, 8%, 15%, 6%, 6% e 2% rispettivamente per GVA, GFLV, GLRaV-3, GFKV, GLRaV-1, GLRaV-2 e GVB; ArMV non è stato mai riscontrato. Poiché l'indagine ha rilevato la presenza di virus in tutti i campioni saggiati, è stato necessario avviare prove di risanamento sui migliori biotipi di Gaglioppo. L’attività svolta ha consentito di approfondire le conoscenze sulla presenza e diffusione dei virus della vite nell'area viticola di Cirò e di applicare tecniche di risanamento da virus che consentiranno di fornire materiale di propagazione virus-esente alla viticoltura locale e nazionale.
vite; virus; diagnosi; controllo; grapevine; viruses; diagnosis; control
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12318/11093
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