Organic farming represents a key factor in the agricultural sector, due to the added value of its products, to the socio-economic benefits for the producers and to the positive effects on the environment and on the human health. The present study was developed within the project “BIOQUALIA – Nutritional and organoleptic quality and environmental impact of organic productions”, and aims to assess the energy and environmental impacts of the supply chain of apples using the Life Cycle Assessment methodology. The goal of the study is to the assessment of the eco-profile of 1 kg of organic apples, in order to shows the energy and environmental impacts of the product during its life cycle, including the following steps: supply of the resources, cultivation, packaging, use, distribution and final treatment of waste. The results of the analysis will allow to: - assess the incidence of each life cycle step of apples on the total impacts; - select the “hot spots” of the examined supply chain; - identify the “best practices” for the reduction of the impacts associated to the life cycle of the product.
L’agricoltura biologica rappresenta un elemento di forza del settore agricolo per il riconosciuto valore aggiunto dei suoi prodotti, per i benefici socio-economici che ricadono sui produttori nonché per gli effetti positivi sull'ambiente e sulla salute dell’uomo. Lo studio presentato è tratto da una ricerca, svolta nell’ambito del progetto “BIOQUALIA - Qualità nutrizionale ed organolettica ed impatto ambientale di produzioni biologiche”, finalizzata a valutare gli impatti energetico-ambientali della filiera produttiva delle mele tramite l’applicazione della metodologia Life Cycle Assessment. In particolare, l’obiettivo dello studio è la redazione dell’eco-profilo di 1 kg di mele biologiche, che sintetizzi gli impatti energetico-ambientali del prodotto lungo il suo ciclo di vita, dall’approvvigionamento delle risorse, alla fase di coltivazione, imballaggio, uso, distribuzione, fino allo smaltimento finale dei rifiuti. I risultati dell’analisi consentiranno di: - stimare l’incidenza di ciascuna fase del ciclo di vita delle mele sugli impatti complessivi; - individuare gli “hot spots” della catena produttiva in esame; - definire delle “best practices” per ridurre gli impatti associati al ciclo di vita del prodotto.
Impatti energetico – ambientali delle produzioni agricole biologiche: il caso studio delle mele / Cellura, M; Kelderer, M; Longo, S; Mistretta, Marina; Paoletti, F. - (2011), pp. 34-34. (Intervento presentato al convegno I° Congresso Nazionale della Rete Italiana per la Ricerca in Agricoltura Biologica tenutosi a Catania nel 7-8 novembre 2011).
Impatti energetico – ambientali delle produzioni agricole biologiche: il caso studio delle mele
MISTRETTA, Marina;
2011-01-01
Abstract
Organic farming represents a key factor in the agricultural sector, due to the added value of its products, to the socio-economic benefits for the producers and to the positive effects on the environment and on the human health. The present study was developed within the project “BIOQUALIA – Nutritional and organoleptic quality and environmental impact of organic productions”, and aims to assess the energy and environmental impacts of the supply chain of apples using the Life Cycle Assessment methodology. The goal of the study is to the assessment of the eco-profile of 1 kg of organic apples, in order to shows the energy and environmental impacts of the product during its life cycle, including the following steps: supply of the resources, cultivation, packaging, use, distribution and final treatment of waste. The results of the analysis will allow to: - assess the incidence of each life cycle step of apples on the total impacts; - select the “hot spots” of the examined supply chain; - identify the “best practices” for the reduction of the impacts associated to the life cycle of the product.I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.