The thesis work was carried out in the food technology laboratory at the Mediterranean University of Reggio Calabria. The subject of study, namely the citrus by-products was financed by the Agrumaria Reggina company located in Reggio Calabria. The aim of this PhD thesis research t is to study the recovery of compounds with high added value from orange and lemon by-products considering their possible use for “functional” food production. During these three years the research activities concerned the production and characterization of phenolic extracts from the by-products of the citrus company, the enrichment of different food matrices and the evaluation of functional properties of the products obtained. The study of extraction processes of phenolic compounds from citrus by-products showed like the extract has an high content of polyphenols and better antioxidant activity that could be used to improve the stability of different model food systems. The aim is also to develop a virtuous cycle of production, processing, consumption and re-use of the raw material by treating waste

Il lavoro di tesi è stato svolto presso il laboratorio di tecnologia alimentare dell'Università Mediterranea di Reggio Calabria. L'oggetto di studio, ovvero i sottoprodotti agrumari, sono stati finanziati dall’azienda Agrumaria Reggina con sede a Reggio Calabria. Lo scopo di questa di tesi di dottorato è stato quello di studiare il recupero di composti ad alto valore aggiunto da sottoprodotti di arance e limoni considerando il loro possibile utilizzo per la produzione di alimenti "funzionali". Durante questi tre anni le attività di ricerca hanno riguardato la produzione e la caratterizzazione di estratti fenolici ottenuti dai sottoprodotti dell'azienda agrumicola, l'arricchimento di diverse matrici alimentari e la valutazione delle proprietà funzionali dei prodotti ottenuti. Lo studio dei processi di estrazione dei composti fenolici dai sottoprodotti degli agrumi ha dimostrato come l'estratto abbia un alto contenuto di polifenoli e un’elevata attività antiossidante che potrebbe essere utilizzato per migliorare la stabilità dei diversi sistemi modello alimentari. L'obiettivo è stato anche quello di sviluppare un ciclo virtuoso di produzione, lavorazione, consumo e riutilizzo della materia prima trattando i rifiuti.

Recovery of fractions with biological and chemical activity from citrus by-products / Cariello, Chiara. - (2020 Oct 01).

Recovery of fractions with biological and chemical activity from citrus by-products

2020-10-01

Abstract

The thesis work was carried out in the food technology laboratory at the Mediterranean University of Reggio Calabria. The subject of study, namely the citrus by-products was financed by the Agrumaria Reggina company located in Reggio Calabria. The aim of this PhD thesis research t is to study the recovery of compounds with high added value from orange and lemon by-products considering their possible use for “functional” food production. During these three years the research activities concerned the production and characterization of phenolic extracts from the by-products of the citrus company, the enrichment of different food matrices and the evaluation of functional properties of the products obtained. The study of extraction processes of phenolic compounds from citrus by-products showed like the extract has an high content of polyphenols and better antioxidant activity that could be used to improve the stability of different model food systems. The aim is also to develop a virtuous cycle of production, processing, consumption and re-use of the raw material by treating waste
1-ott-2020
Settore AGR/15 - SCIENZE E TECNOLOGIE ALIMENTARI
POIANA, MARCO
POIANA, MARCO
Doctoral Thesis
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
Cariello Chiara.pdf

accesso aperto

Tipologia: Tesi di dottorato
Licenza: DRM non definito
Dimensione 4.16 MB
Formato Adobe PDF
4.16 MB Adobe PDF Visualizza/Apri

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12318/67516
Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
social impact