In the major Italian viticultural areas we are witnessing the passage from farming systems "traditional", with a low level of mechanization, to new systems are "fully mechanized" where the preparation is essential since transplant of rooted vine. In the present work are described briefly the main phases for the realization of a vineyard "traditional" (squaring, transplantation and staking) and compared with some of the most modern systems, as the methodologies laser and GPS.
Nelle maggiori aree vitivinicole italiane si sta assistendo al passaggio dai sistemi di allevamento “tradizionali”, cioè a basso livello di meccanizzazione, ai nuovi sistemi “integralmente meccanizzati” dove è essenziale la corretta predisposizione fin dal trapianto delle barbatelle. Nel presente lavoro vengono brevemente descritte le principali fasi per la realizzazione di un vigneto “tradizionale” (squadro, trapianto e picchettamento) e confrontate con alcuni dei più moderne sistemi, come le metodologie laser e GPS.
La viticoltura di precisione: le più moderne tecniche per il trapianto meccanico delle barbatelle / Abenavoli, L. M. M.; Proto, A. - (2014), pp. 8-11.
La viticoltura di precisione: le più moderne tecniche per il trapianto meccanico delle barbatelle
Abenavoli L. M. M.
;Proto A
2014-01-01
Abstract
In the major Italian viticultural areas we are witnessing the passage from farming systems "traditional", with a low level of mechanization, to new systems are "fully mechanized" where the preparation is essential since transplant of rooted vine. In the present work are described briefly the main phases for the realization of a vineyard "traditional" (squaring, transplantation and staking) and compared with some of the most modern systems, as the methodologies laser and GPS.I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.