Polyphenols are among the mostimportant compounds in fruits. Theyare especially present in the pulp,seeds, and skin of fruits. Polyphenolcontent is strongly influenced bydegree of ripeness, temperature, light,and grape variety. In the presentpaper attention was focused on thetotal polyphenol content in berry skinduring grape ripening, from Augustto September, in the crop year 2009-2010. Four red grape varieties (Vitisvinifera L.) were investigated in thiswork, Alicante, Black Malvasia,Nerello and Prunesta, growing inthe Tyrrhenian side of the ReggioCalabria Province (South Italy).The Folin-Ciocalteu method wasapplied involving spectrophotometricUV-Visible analysis. Analysesshowed manifest differences in totalpolyphenol content among the fourvarieties. A typical trend with anincrease in quantity of the studiedantioxidant fraction until 16th ofSeptember and a decrease from 16thto 23rd of September, characterized allthe studied varieties.
I polifenoli sono tra i componentipiù importanti dei frutti. Essi sonoprincipalmente contenuti nellapolpa, nei semi e nella buccia. Ilcontenuto polifenolico è fortementeinfluenzato dal grado di maturazione,temperatura, presenza di luce evarietà della vite. Nel presentestudio l’attenzione è stata focalizzatasul contenuto totale di polifenolinelle bucce dell’uva durante lamaturazione della vite, da agosto asettembre, nell’annata 2009-2010.Quattro varietà di vite rossa (Vitisvinifera L.) sono state prese inconsiderazione: Alicante, Malvasianera, Nerello e Prunesta, allevatenella parte tirrenica della provinciadi Reggio Calabria (Sud Italia). Èstata utilizzata la metodica del Folin-Ciocalteu con successiva lettura allospettrofotometro. Le analisi hannomanifestato evidenti differenze nelcontenuto totale di polifenoli trale quattro varietà di vite. Tutte levarietà sono caratterizzate da untipico andamento con aumentoquantitativo fino al 16 settembre e undecremento dal 16 al 23 settembre.
Polifenoli totali nelle bucce di uve rosse in vitigni calabresi / Giuffre', Angelo Maria. - In: INDUSTRIE DELLE BEVANDE. - ISSN 0390-0541. - 39:227(2010), pp. 1-4.
Polifenoli totali nelle bucce di uve rosse in vitigni calabresi
GIUFFRE' Angelo Maria
2010-01-01
Abstract
Polyphenols are among the mostimportant compounds in fruits. Theyare especially present in the pulp,seeds, and skin of fruits. Polyphenolcontent is strongly influenced bydegree of ripeness, temperature, light,and grape variety. In the presentpaper attention was focused on thetotal polyphenol content in berry skinduring grape ripening, from Augustto September, in the crop year 2009-2010. Four red grape varieties (Vitisvinifera L.) were investigated in thiswork, Alicante, Black Malvasia,Nerello and Prunesta, growing inthe Tyrrhenian side of the ReggioCalabria Province (South Italy).The Folin-Ciocalteu method wasapplied involving spectrophotometricUV-Visible analysis. Analysesshowed manifest differences in totalpolyphenol content among the fourvarieties. A typical trend with anincrease in quantity of the studiedantioxidant fraction until 16th ofSeptember and a decrease from 16thto 23rd of September, characterized allthe studied varieties.File | Dimensione | Formato | |
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