CHARACTERIZATION OF TYPICAL CALABRIAN EGGPLANT PREPARATIONS Among Calabrian typical products, eggplant-based preparations in oil have acquired by now characteristics of industrial production, keeping its typicality. This study interested the qualitative properties of several typical eggplant-based productions and of its preservative oils, processed by Calabrian companies and commonly available in large-scale retail trade A qualitative profile was created and obtained results evidenced a heterogeneity of products. All samples were chemically stable, whereas preservative oils were negatively influenced by stabilization processes.
Tra i prodotti tipici della Calabria, le conserve a base di melanzane sott’olio hanno ormai assunto caratteristiche di produzioni industriali pur nel mantenimento della loro tipicità. Tale studio ha interessato le caratteristiche qualitative di diverse produzioni tipiche a base di melanzane sott’olio trasformate da aziende calabresi e comunemente reperibili nella grande distribuzione, nonché dell’olio di copertura impiegato. Si è creato un profilo qualitativo della produzione e i risultati ottenuti hanno evidenziato una eterogeneità delle matrici osservate. Tutti i campioni sono comunque risultati chimicamente stabili, mentre gli oli costituenti il liquido di governo sono stati negativamente influenzati dai trattamenti di stabilizzazione subiti.
Caratterizzazione di preparazioni tipiche calabresi a base di melanzane / De Bruno, A; Zappia, D; Piscopo, A; Poiana, Marco. - XI:(2014), pp. 385-388. (Intervento presentato al convegno Congresso Italiano di Scienza e Tecnologia degli Alimenti (11° CISETA) tenutosi a Rho (Milano) nel 21-22 maggio 2013).
Caratterizzazione di preparazioni tipiche calabresi a base di melanzane
De Bruno A;Piscopo A;POIANA, MARCO
2014-01-01
Abstract
CHARACTERIZATION OF TYPICAL CALABRIAN EGGPLANT PREPARATIONS Among Calabrian typical products, eggplant-based preparations in oil have acquired by now characteristics of industrial production, keeping its typicality. This study interested the qualitative properties of several typical eggplant-based productions and of its preservative oils, processed by Calabrian companies and commonly available in large-scale retail trade A qualitative profile was created and obtained results evidenced a heterogeneity of products. All samples were chemically stable, whereas preservative oils were negatively influenced by stabilization processes.I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.